Veelgestelde vragen
Hier vind je het antwoord op veelgestelde vragen over onze producten en onze diensten.
Deze schuldsaldoverzekering is een levensverzekering. Ze zorgt ervoor dat er bij overlijden van de verzekerde(n) een uitkering is. Soms kun je ook andere omstandigheden bijkomend verzekeren zoals verlies van je werk of arbeidsongeschiktheid.
Er zijn twee formules. HYPO PROTECT Classic is bedoeld als je individueel een verzekering afsluit. HYPO PROTECT 2Win is een verzekering voor twee personen die samen de lening terugbetalen. Je leest er meer over bij de vraag 'Wat is HYPO PROTECT 2Win?'
We proberen je altijd zo snel mogelijk te antwoorden. Soms is een vraag ingewikkelder en duurt het iets langer om meteen de juiste oplossing voor te stellen. Maar je krijgt zeker binnen de 5 werkdagen antwoord.
BNP Paribas Cardif
Bergensesteenweg 1424
1070 Brussel
02 528 00 03
Wil je een verzekeringsvoorstel doorsturen? Gebruik dan de link 'Contact'.
Het gaat om premies die elk jaar kunnen veranderen. De hoogte ervan is dus niet vast. BNP Paribas Cardif biedt dit systeem echter niet aan. We werken met vaste premies. Het voordeel? Je weet zo altijd van tevoren wat je premie is.
Die 2/3 gaat over de betalingsduur van de premies. Concreet: je betaalt bij BNP Paribas Cardif gedurende 2/3 van de looptijd ook effectief je premie. Een voorbeeld maakt dit duidelijk.
Stel dat je contract een dekking biedt gedurende 15 jaar . Dan betaal je maximaal 2/3 van die periode je premie. In dit geval dus ten hoogste 10 jaar (2/3 van 15 jaar). Maximaal want je kunt ook de premie in één keer betalen of gedurende minder jaren.
Uiteraard blijf je na deze 2/3-periode volledig verzekerd. Alleen betaal je dan geen premie meer.
Je schuldsaldoverzekering keert als hoofdwaarborg een bedrag uit als je overlijdt als gevolg van een ongeval of ziekte. Daarnaast kun je kiezen voor een bijkomende waarborg 'Overlijden door ongeval'. Je kunt dan een extra kapitaal verzekeren als het overlijden het gevolg is van een ongeval. De verzekering betaalt dan twee keer: via de hoofdwaarborg en door de bijkomende waarborg. Er zijn een aantal vanzelfsprekende uitsluitingen die je terugvindt in onze algemene voorwaarden.
De premie van je schuldsaldoverzekering berekenen we aan de hand van veel gegevens: je leeftijd, het te verzekeren kapitaal, de duur van de dekking, de rentevoet, de betalingsduur, de aanvangsdatum van de dekking, het feit of je al dan niet rookt, het type tarief ... Als er tussen de offerte en het afsluiten iets verandert, kan dat de premie beïnvloeden.
Een voorbeeld maakt dit duidelijk. Marie die op 05-09-1984 is geboren, laat een offerte maken met aanvang van de dekking op 01-08. Later vraagt zij een nieuwe offerte aan met aanvang op 01-10 en sluit een contract af. Indien alle andere gegevens ongewijzigd blijven, zal de premie van beide offertes niet dezelfde zijn. De leeftijd waarmee rekening wordt gehouden om het tarief te bepalen is immers niet dezelfde aangezien Marie op 05/09 een jaartje ouder geworden is.
Heb je nog vragen? Neem zeker even contact op de tussenpersoon van wie je deze offertes hebt gekregen. Of bezorg ons ze via de link "Contact".
Je hebt meestal 2 mogelijkheden.
- Je kiest een vast tarief gedurende de volledige contractduur. Dit is het 'gewaarborgd tarief' en het wordt nooit herzien.
- Je kiest een tarief dat na drie jaar herzien kan worden. Dit is het 'niet-gewaarborgd tarief'. Dit tarief is het laagste tarief.
Wanneer gebeurt er een tariefherziening? Er kan bij voorbeeld een herziening zijn als de bevoegde instantie dat verplicht. Let wel: een aanpassing kan een stijging maar ook een daling zijn! En alle polissen met dezelfde voorwaarden gaan dan mee.
In elk geval laten we je dat per aangetekend schrijven weten. Je hebt immers het recht je tegen de herziening te verzetten. Dit betekent dan wel dat de polis dertig dagen later stopgezet wordt.
Je wilt een nieuwe polis afsluiten. Dat begint met een snelle en eenvoudige prijssimulatie. Dat kan op twee manieren.
- via deze simulator: je kent meteen je premiebedrag.
- via de link 'Contact' op deze website. Je moet dan de volgende gegevens meesturen:
- naam en voornaam van de te verzekeren persoon of personen
- je geboortedatum (of -data als je met twee de verzekering afsluit)
- de verklaring of jij of jullie roken of niet. Zijn jullie meer dan 1 jaar gestopt met roken dan beschouwen we jullie als niet-roker.
- het bedrag van je lening dat je wilt verzekeren (tot 100%)
- de duur van de dekking
- de rentevoet van je lening
- als het gaat om twee te verzekeren personen: kies je voor de formule CLASSIC of de formule 2Win? Voor meer informatie zie de vraag ‘Wat is HYPO PROTECT 2Win?')
Wij zorgen dan dat je snel een voorstel ontvangt.
Deze formule is bedoeld als je met 2 personen samen een schuldsaldoverzekering wilt afsluiten. De Classic-formule is voor één persoon.
Met de HYPO PROTECT 2Win ga je dus samen de verzekering aan. Voorwaarde is dan wel dat jullie beiden voor hetzelfde bedrag verzekerd willen zijn. Je kunt het kapitaal dus niet splitsen, bijvoorbeeld 60% voor de een en 40% voor de ander. Overlijdt één van de twee dan betalen we het verzekerde kapitaal terug en stopt de verzekering.
Belangrijk: wanneer je het kapitaal maar gedeeltelijk verzekert en een van jullie overlijdt, moet het niet-verzekerde deel nog wel terugbetaald worden.
Ook belangrijk is dat je met HYPO PROTECT 2Win de premies niet van je belastingen kunt aftrekken. Het is immers een gezamenlijke verzekering. Ook kun je niet kiezen voor een aanvullende of facultatieve waarborg.
Voor elke nieuwe schuldsaldoverzekering of een wijziging vragen we informatie over je gezondheid. Je krijgt een lijst van 4 vragen die je beantwoordt met 'juist' of 'fout'. Soms geeft die informatie aanleiding tot verder onderzoek. Dan vragen wij je een vertrouwelijke medische vragenlijst met meer gedetailleerde informatie in te vullen. Het kan ook zijn dat je de vragenlijst moet invullen in verband met het kapitaal dat je wilt verzekeren en je leeftijd.
Afhankelijk van je antwoorden, vragen we je bijkomende informatie. Bijvoorbeeld medische verslagen of bloedanalyses. In elk geval mag je rekenen op een strikt vertrouwelijke behandeling.
- Per e-mail naar customer.medical@cardif.be
- Per post naar BNP Paribas Cardif, Medische dienst, Bergensesteenweg 1424 1070 Brussel
Uiteraard lichten wij de beslissing van onze medische acceptatiedienst persoonlijk toe. Voor meer uitleg kun je
- een e-mail sturen naar customer.medical@cardif.be
- een brief schrijven: BNP Paribas Cardif, Medische dienst, Bergensesteenweg 1424 1070 Brussel
Sluit je na de medische onderzoeken een schuldsaldoverzekering af bij BNP Paribas Cardif, dan betalen wij de kosten hiervan. Er zijn vaste bedragen. Contacteer ons gerust voor meer informatie.
Terugbetaling is eenvoudig.
- De medische rekening stuur je per post naar BNP Paribas Cardif, Bergensesteenweg 1424 te 1070 Brussel.
- Voor labofacturen is een kopie van de factuur voldoende. Je mag ze per post sturen naar bovenstaand adres of als pdf naar customer.medical@cardif.be
Sluit je nadien geen schuldsaldoverzekering af bij BNP Paribas Cardif? Dan moet je de kosten zelf betalen.
Daarvoor kunnen 5 redenen zijn. We lichten ze hieronder toe.
- Je polis is niet fiscaal aftrekbaar of voldoet niet aan de voorwaarden voor fiscale aftrekbaarheid
Dat is bijvoorbeeld zo voor de schuldsaldo-formule HYPO PROTECT 2Win. Dit is geen individueel contract maar een contract voor twee personen. Daardoor aanvaardt de fiscus geen individuele belastingvermindering. Vaak stellen we HYPO PROTECT 2Win voor omdat je hiermee winst doet door het lagere tarief. Of omdat beide personen toch al een maximale belastingaftrek genieten. Je schuldsaldoverzekering inbrengen heeft dan geen zin. Heb je een formule HYPO PROTECT Classic en is degene die de verzekering afsloot niet dezelfde persoon als de verzekerde? Voor fiscale aftrekbaarheid moet dit dezelfde persoon zijn. - Je hebt de fiscale aftrek van je premie niet gevraagd toen je de verzekering onderschreef Inderdaad: dat gebeurt niet automatisch. Maar: je kunt dat nadien wel veranderen. Je moet dat schriftelijk doen. Vraag ons gerust advies. Alle volgende premies zijn dan fiscaal aftrekbaar. Toch kan het zijn dat dit weinig zin heeft. Bijvoorbeeld als je door je kapitaalsaflossingen al aan je fiscale maximumbedrag zit. Dan is het verstandiger om je contract als 'niet-fiscaal' te behouden. De fiscus zal je premie toch niet aanvaarden.
- Je bent verhuisd en hebt je nieuwe adres nog niet doorgegeven
We ontvangen je adreswijziging niet automatisch, bijvoorbeeld via andere banken. Je moet dus je nieuwe adres zelf doorgeven. Wij passen het dan aan in ons bestand en zorgen voor de toezending van je attest van betaling voor je belastingaangifte. - Je polis werd eerder al verbroken wegens gebrek aan betaling
Als je de premie voor een periode niet hebt betaald, kunnen wij uiteraard geen 'attest van betaling' voor je belastingaangifte opmaken. - Je hebt alle premies al betaald!
Goed nieuws dus. Voor het fiscale jaar van je aangifte hoefde je geen premies meer te betalen. Dus had je uiteraard geen recht meer op belastingvermindering. Raadpleeg even de bijzondere voorwaarden van je contract. Zo weet je wat de betalingsduur van je polis is.
Geen probleem. Neem even contact op en we regelen het voor je.
Betaal je maandelijks je premie? Dan is de dubbele betaling alvast voor de volgende maand. Die is niet meer veraf. Je hoeft dan voor die maand niet te betalen.
Heb je per vergissing met een manuele overschrijving betaald en loopt er ook een doorlopende opdracht? Dan zetten we de dubbele betaling uiteraard graag recht.
Zet in je verzoek de volgende gegevens :
- Je naam, voornaam en geboortedatum
- Het contractnummer waarop je dubbele betaling betrekking heeft
- Het bankrekeningnummer waarmee de betalingen werden gedaan
- Op welk bankrekeningnummer van BNP Paribas Cardif de betaling gebeurde
- Het bedrag dat je teveel hebt betaald
- De datum waarop de betaling is verricht
- De gebruikte mededeling
Je stuurt je verzoek makkelijk via de link "Contact". Dan regelen we de terugbetaling voor je.
Daarvoor zijn er de volgende verklaringen :
- Je hebt betaald maar op het moment dat we onze brief verstuurden, hadden we nog niets ontvangen. Het duurt soms even voordat je betaling is verwerkt.
- Je hebt betaald maar je hebt de referentie niet vermeld bij je betaling. Dan vinden we je betaling niet terug. Zie ook de vraag 'Betaling verricht zonder of met een foute mededeling?'
- Je hebt betaald maar je hebt de foute mededeling gezet bij je betaling. Dan vinden we je betaling niet terug. Zie ook de vraag 'Betaling verricht zonder of met een foute mededeling?'
- Je hebt betaald maar je had een betalingsachterstand. Je betaling hebben we gebruikt voor een vorige periode. Ons systeem kent automatisch je betaling toe aan de oudste onbetaalde premie en niet noodzakelijk aan die die je net hebt gedaan.
Wat kan er aan de hand zijn?
- Je bent vergeten je nieuwe adres door te geven. Zie de vraag 'adreswijziging'.
- Je hebt voorsprong op je betalingen en hoeft dus niet te betalen. Zie de vraag 'Overzicht van de betalingen'.
- Je hebt al je premies al betaald. Je blijft gedekt voor het resterende deel maar je hoeft geen premies meer te betalen. Zie ook de vraag 'Hoelang moet ik premies betalen?'
- Je hebt je polis stopgezet
- Je hebt de dienst Zoomit geactiveerd. Je ontvangt je facturen niet langer per post.
- Je polis werd verbroken wegens gebrek aan betaling. Had je wél betaald? Controleer je betalingen en stuur ons het bewijs van betaling.
Voor een persoonlijke toelichting kun je ons steeds contacteren via de link 'Contact'.
Bij BNP Paribas Cardif heb je de keuze. Standaard betaal je maximaal gedurende 2/3 van de dekkingsduur. Een voorbeeld. Biedt je contract je 15 jaar bescherming, dan betaal je ten hoogste 10 jaar (= 2/3 van 15 jaar). Korter kan ook: bijvoorbeeld als je voor een eenmalige premie kiest.
Wil je toch over de volledige dekkingsduur je premie betalen? Neem dan even contact op via de link Contact.
Je polis wordt niet automatisch stopgezet als je woonlening is terugbetaald. Je moet daarvoor meestal contact opnemen met je bank. Je moet ons namelijk een aanvraag sturen om de polis stop te zetten. Je leest daarover meer bij de vraag 'Aanvraag tot afkoop van een polis'. Dan weet je hoe je eenvoudig je contract beëindigt.